Lantionpohjan ja vatsalihaserkauman fysioterapia

Lantionpohja toimii vatsaontelon lattiana ja tukena sisäelimille sekä on olennainen osa esimerkiksi toimivassa hengityksessä. Lantionpohjan ongelmat eivät ole pelkästään naisten vaivana, vaan myös miehillä ja lapsilla saattaa olla ongelmia kireiden lihasten tai rakonhallinnan kanssa.

Lantionpohjan toimintaan tuo muutoksia mm.

  • raskaus
  • ikääntyminen, joka tuo mukanaan hormonitoiminnan muutokset sekä sidekudoksen ja lihasten löystymisen
  • vatsaontelon paineen lisääntyminen, mitä aiheuttaa krooninen yskä, ylipaino tai ummetus
  • hermostolliset ongelmat

Oireena voivat olla esim.:

  • epämääräinen kipu lantionpohjassa tai alaselässä, joka voi olla seurausta yliaktiivisista ja kireistä lantionpohjan lihaksista
  • virtsan- tai ulosteenkarkailu, joka taas voi johtua heikoista lantionpohjan lihaksista tai esim. miehillä lantionalueen tapaturmien tai leikkausten jälkeen
  • tiuhaan toistuvat vessassa käynnit; lasten yliaktiivinen rakko

Lantionpohjan fysioterapian ensimmäisellä käynnillä käydään läpi lantionpohjan lihaksiston rakennetta ja toimintaa sekä asiakkaan ongelma kokonaisvaltaisesti. Tarvittaessa lantionpohjan lihasten aktivaatiota mitataan emättimeen tai peräaukkoon asetettavalla elektrodilla. Tulosten perusteella annetaan ensimmäiset kotiharjoitteluohjeet ja varataan uusi aika. Käyntejä varataan tarpeen mukaan.

Vastaanotolla testaamista ja harjoittelua varten sinun ei tarvitse maksaa erikseen elektrodista. Jos tarvitset kotiharjoittelulaitteen, lunastat elektrodin omaan käyttöön (rengasmallinen Periform 35€ ja kiinteä Anuform 40€). Kotiharjoittelulaitteen vuokra on 35€/vko, jolla saat harjoitella rajattoman määrän. Kotiharjoittelussa täytyy kuitenkin muistaa, että liika harjoitteleminen voi lisätä esim. virtsankarkailua tai kipuja.

Suorien vatsalihasten välissä on napakka jännesauma. Tämä jännesauma voi venyttyä mm. raskauden aikana tai esimerkiksi raskasta kuntosaliharjoittelua tekevillä miehillä, jos keskivartalon aktiivisuutta ei ole huomioitu harjoittelun aikana. Myös keskivartalon alueella kulkevat faskiat venyttyvät samalla. Jännesauman ja faskian venyttyessä voimansiirto ylä- ja alavartalon välillä heikentyy, keskivartalon lihasten koordinaatio heikentyy ja tätä kautta altistutaan selkävaivoille. Toimintahäiriöllä on vaikutusta myös ryhtiin, hengitykseen ja vartalon tasapainoiseen liikkeeseen sekä myös lantionpohjan toimintaan.