Akupunktio

Akupunktiolla saadaan aikaan paikallinen ja kokonaisvaltainen vaikutus. Paikallisesti neula lisää kudoksen verenkiertoa. Kokonaisvaltainen vaikutus saadaan hermoston kautta. Neulan ärsyttämänä kehossa erittyy mm. endorfiinia, joka on kehon oma kipulääke ja joka toimii myös rauhoittavasti. Akupunktio vaikuttaa kehoon myös tasapainottavasti. Jos sinulla on esimerkiksi verenpaine koholla tai matalalla, akupunktio tasoittaa tätä.

Olen saanut hyviä vasteita tuki- ja liikuntaelinten vaivoissa mm. niska- ja hartiaseudun lihaskireyteen, oireilevaan kantakalvoon, nivel- ja reumakipuihin. Myös mm. poskionteloista johtuva tukkoisuus on helpottanut, tinnitus on lieventynyt sekä runsaat kuukautiset ovat niukentuneet.

Neulan pisto saattaa tuntua itikan piston kaltaiselta tai oikein kireään kohtaan pistettäessä napakammallekin, mutta tuntemuksen pitäisi laantua. Joskus neulan kohtaan tulee tylppä paineen tunne jo neulotuksen aikana ja tunne saattaa jäädä neulan ottamisen jälkeenkin, mutta tämä on aivan normaalia. Hoidon jälkeen pistoskohtaan saattaa tulla mustelma, mutta tätä pyrin vähentämään painamalla pistoskohtaa neulan ottamisen jälkeen hetken.

Akupunktion jälkeinen olotila on aina yksilöllinen; toisille akupunktio ei vaikuta mitenkään, toisille saattaa tulla huimaava tai väsynyt olo. Jos hoidon aiheena oleva oire pahenee, on se merkki hoidon tehoamisesta. Oire saattaa pahentua muutaman ensimmäisen hoitokerran jälkeen, mutta tämän jälkeen sen tulisi helpottua. Tässä kohtaa asiakkaalta vaaditaan pitkäjänteisyyttä. Pahenemisesta on hyvä kertoa seuraavan hoidon yhteydessä, jotta jatko voidaan suunnitella tarvittaessa uudelleen.

Akuuttivaiheessa neulotusta voi tehdä 1 – 2 kertaa viikossa, tilanteen rauhoittuessa käyntejä voidaan harventaa. Toisille riittää esim. puolen vuoden välein ylläpitokäynti tai vielä harvemmin, tarvittaessa. Kertojen määrä vaihtelee yhdestä hoitokerrasta (akuutti lihaskireys) jopa yli kymmeneen hoitokertaan (esim. kroonisen tenniskyynärpään hoito).

Tarvittaessa hoidossa voidaan käyttää myös sähköä.